Javni pogovor z Matijo Pisačićem in Markom Dješko

Pisacic film

Matija Pisačić je rojen v Zagrebu leta 1975. Leta 1994 je maturiral na temo stripa na Šoli za uporabno umetnost in oblikovanje v Zagrebu. Študiral je filozofijo in religijsko kulturo na Filozofski fakulteti Družbe Isusove v Zagrebu. Je član ULUPUH-a, ASIFA-e in Hrvaške zveze svobodnih umetnikov. Ukvarja se s produkcijo in režijo animiranih filmov, ilustriranjem knjig in risanjem stripov.

Ilustracije in stripi:
Od leta 1995 do leta 1997. deluje v sklopu umetniške skupine Kolektiv Variete Radikale, v njenih publikacijah objavlja niz ilustracij in stripov. V istem obdobju objavlja avtorske stripe v raznih tiskovinah. V naslednjih letih objavlja stripe in ilustracije v otroških časopisih «Šalji dalje» in «Modra lasta», kjer pogosto sodeluje s Krešimirjem Zimonićem. Skupaj ustvarita stripovsko serijo «Vatrene ulice». Od leta 1999 do leta 2004 za Modro lasto riše strip «Svebor i Plamena» po scenariju Darka Macana. Ilustrira številne knjige za razne domače založnike. Sodeluje s strip magazinom Q. V letih 2007 in 2009 sodeluje z direkcijo Animafesta pri izdelavi plakata za Svetovni festival animiranega filma v Zagrebu. Leta 2010 izdeluje ilustracije za plakat in katalog za Hrvaški festival animiranega filma. Sodeluje na številnih razstavah ilustracij in stripov na Hrvaškem in širše, večkrat kot član skupine Emisija Emocija (poleg Damira Steinfla, Dunje Janković ter Irene Jukić Pranjić). Od leta 2019 je član uredništva (poleg Lee Kralj Jager in Marka Dješke) ter eden od stalnih avtorjev strip zina „Ohoho!“, ki je leta 2021 prejel nagrado za najboljši strip časopis na Supertoonu, mednarodnem festivalu animacije in stripa v Šibeniku in bil uvrščen v ožji izbor za nagrado za najboljši alternativni strip magazin na največjem evropskem stripovskem festivalu v Angoulemeu v Franciji. Je član uredništva kataloga Kvarnerske kolonije stripa in ilustracije 2020 in svetovalec umetniškega vodje Kvarnerske kolonije stripa in ilustracije v letih 2021 in 2022 v Reki. Kot eden izmed avtorjev je leta 2021 z več deli predstavljen v MSU-u na razstavi „Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj“. Trenutno riše in piše strip v nadaljevanjih „Ozaljske pustolovine Lucije i Žigmunda“ za otroški časopis Modra lasta, Školska knjiga.

 

All those sensations in my belly Marko Djeska 01

Marko Dješka je diplomiral iz animiranega filma na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Je avtor nekaj večkrat nagrajenih animiranih filmov. Z najnovejšim filmom »Sve te senzacije u mom trbuhu« je osvojil 25 nagrad in priznanj, film pa je bil predvajan na kakšnih 200 festivalih po vsem svetu. Leta 2013 je objavil stripovski album »Posljednji fan« in bil proglašen za najboljšega mladega avtorja stripov na Salonu stripa v Vinkovcih. Kratke stripe je objavil v številnih revijah in fanzinih: Heavy Metal (ZDA), Aargh! (Češka), Gorgonzola in Freakshow Comix (Francija), ter na Hrvaškem: Komikaze, Endem, Strip revija. Organizira OHOHO festival stripa in street arta v Zagrebu in je eden od urednikov OHOHOzina ter časopisa Strip-PREFIKS iz HAS kombinata. Je tudi soustanovitelj študija za produkcijo animiranega filma Adriatic Animation v Zagrebu.

 

 

 

Pisacic djeska
Gosti

13. 10. 2023, 18:00
Unterhund

Občina Ormož
Grossmann Fantastic Film And Wine Festival
Gradimo prihodnost skupaj
Unterhund
Mladinski center Ormož
Veseli četvrtak