Javna degustacija vin z Robertom Gorjakom

22. 06. 2023, 19:30, Kino na prostem Mestna Hiša Ljutomer

Robert Gorjak 1493 x 989

Javna degustacija vin iz tekmovalnega progama, na kateri bo svoje strokovno mnenje k vzorcem podal posebni gost vinskega programa Robert Gorjak.

Na dogodku bo nastopil ženski vokalni duo Beročka.

Robert Gorjak je mednarodno uveljavljen in eden vodilnih slovenskih vnskih profesionalcev. Leta 1994 je napisal svoj prvi članek o vinu. Danes je sodelavec za Slovenijo za Oxford Wine Companion (Jancis Robinson) ter The World Atlas of Wine (Hugh Johnson, Jancis Robinson). Leta 2001 sta skupaj z ženo Sandro ustanovil prvo vinsko šolo v Sloveniji, Belvin vinsko šolo, kjer razvija vsebine in poučuje. Je prvi Slovenec z WSET diplomo iz vina. Kot ocenjevalec na mednarodnih vinskih ocenjevanjih redno ocenjuje na Decanter World Wine Awards, kjer je bil nekaj let predsednik slovenske ocenjevalne komisije. Je avtor monografije Slovenija, vinska dežela, ki je izšla v letu 2017, ter vodnikov Vinski vodič 2008, 2009, 2010, 2011 in 2012.

Beročka je ženski vokalni duo iz Ljutomera, ki v življenje obuja dolgo pozabljene napeve in melodije iz domačih krajev. V prvem albumu Ljubav se ne trži iz leta 2021 so povezane tri sosednje zvočne pokrajine Prlekija, Prekmurje in Medžimurje. S svojimi nastopi sta Marinka Prelog in Selma Franov osvojili srca poslušalcev na številnih odrih, strokovno publiko pa prepričali na državni reviji poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije Napev Odsev v organizaciji JSKD Slovenije, leta 2022 v Artičah, ko jima je komisija soglasno dodelila prvo mesto. Prav tako sta se pred kratkim uspešno udeležili finalnega večera Medžimurske popevke 2023 v Nedelišču, Hrvaška, kjer je skupaj nastopilo več kot 250 izvajalcev. Beročka, ki deluje pod okriljem Zavoda Herbija Prlekija, nadaljuje svoje poslanstvo in prav zdaj nastaja drugi album ljudskih pesmi.

Berocka 2023 M

 

Gosti