Javni pogovor z Markom Vidojkovićem in Goranom Skrobonjo

res vam hvala

Pogovor s pisateljem Markom Vidojkovićem o njegovem literarnem ustvarjanju in življenju. Glavna nit pogovora bo vsekakor roman “Res vam hvala”, ki je osnovan na alternativni zgodovini našega prostora, kjer Jugoslavija nikoli ni razpadla, ravno nasprotno, je visoko razvita država, v kateri levitacijski superhitri vlak od Beograda do Zagreba porabi pičlih trideset minut, v kateri se uporablja tablične računalnike Obod Cetinje ter vozi zastave 1001 in v kateri vlada vsesplošna prosperiteta. To je Jugoslavija, ki ne pozna nacionalizma in krvave vojne. Toda iz sprva neznanih razlogov se začnejo odpirati portali, iz katerih prihajajo najprej četniki in ustaši, kasneje pa tudi nič hudega sluteči prebivalci neke druge, nam lastne postsocialistične realnosti. Začne se pravi politični triler, kjer se mešata dve resničnosti, tista realna in tista utopična. Leta 1989 se je namreč pod težo zgodovinskih premikov čas razcepil na dvoje, na tistega, v katerem Jugoslavija obstoji in na tistega, v katerem krvavo razpade. In prav ta utopična Jugoslavija, kot zmes nostalgije in alternative, je način razmišljanja o postjugoslovanski realnosti tukaj in zdaj.

 

 covek koji je ubio teslu goran skrobonja v

Pogovor o romanu »Človek, ki je ubil Teslo«, ki ni roman o Tesli – je roman s Teslo. Ravno tako je to roman o koncu sveta in o tem, kako nevarna je lahko znanost.

Mladi Teslin asistent Jevrem Radivojević, predan fantastiki, tehniki in absintu, se ni zavedal, da bo ga pot v laboratorij odpeljala do največjih skrivnosti univerzuma, pa tudi ne, kakšno vlogo bo revolver Annie Oakley, ki mu ga je podaril Buffalo Bill, odigral pri tragični smrti Nikole Tesle.

Zanimivost fikcije Gorana Skrobonje v romanu »Človek, ki je ubil Teslo« ni le v tem, da je Tesline laboratorije postavil v Beograd, pa tudi ne v tem, da se tu srečujejo Lenin, Mata Hari, Apis, Lazar Komarčić, Jovan Skerlić, kralji in princese, pokojniki in sodobniki, ampak v tem, da je od začetka ustvaril nek popolnoma drugačen svet, osnovan na biografijah resničnih osebnosti, vendar tudi na apokaliptičnih vizijah, kjer se meje med življenji pomikajo v smeri fantastičnih preobratov in prevratov, od izida katerih je odvisna usoda človeštva.

Skrobonja Vidojkovic
Gosti

14. 10. 2023, 17:30
Unterhund

Občina Ormož
Grossmann Fantastic Film And Wine Festival
Gradimo prihodnost skupaj
Unterhund
Mladinski center Ormož
Veseli četvrtak