Franci Slak 1953 - 2007

Franci Slak

V 55. letu nas je po hudi bolezni 27. oktobra 2007 zapustil režiser, scenarist, producent in pedagog Franci Slak, veliko srce in legenda slovenskega filma. Bil je eden izmed glavnih podpornikov našega festivala, programski svetovalec, stalni predsednik strokovne žirije ter naš velik prijatelj.

Leta 1953 v Krškem rojeni Slak je filmsko režijo študiral v Ljubljani in s študijem nadaljeval v Lodzu na Poljskem, kjer je leta 1978 magistriral. Po nekaj amaterskih filmih je začel profesionalno filmsko kariero s kratkimi dokumentarnimi in eksperimentalnimi filmi. Od leta 1980 je bil predavatelj na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Njegovi najodmevnejši celovečerci so »Butnskala«, »Hudodelci« ter »Ko zaprem oči« (prvi slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja). Ob 200-letnici rojstva največjega slovenskega pesnika je posnel odmevno nadaljevanko »Prešeren«, ki velja za enega največjih igranih projektov TV Slovenija.

Kot producent je sodeloval tudi pri filmih »Outsider« Andreja Košaka (1996), »Slepa pega« Hanne W. Slak (2002) ter Okornovem »Tu pa tam« (2004). Ves čas pa je pomagal ali bil mentor neštetim mladim entuziastom in talentom pri realizaciji njihovih filmskih prvencev. Programsko kategorijo »Mladi hudi mački«, namenjeno kratkim amaterskim filmom na Grossmannovem festivalu, smo zato njemu v čast imenovali »Slakovi hudi mački«.

Pred smrtjo je posnel nizkoproračunski film »Kakor v nebesih, tako na zemlji« - naravnost z montažne mize ga je avgusta 2007 že posodil našemu festivalu, ki se je tako lahko pohvalil s predpremiero enega redkih slovenskih žanrskih (fantazijskih) filmov. Kot pravi entuziast je med obveznostmi, ki jih je nalagalo predsedovanje žiriji, vsa leta festivala z našo ekipo snemal tudi kratke parodične filme - zadnji njegov nastop smo zabeležili le dva meseca pred smrtjo.

Francijeva neizmerna predanost filmu je sprožila veliko iskric inspiracije, ki so nemalokrat zanetile prave požare ustvarjalnosti. Ta ogenj bo tlel še naprej…