Andrej Ivanuša

Andrej Ivanuša je založnik, oblikovalec knjig, brošur, letakov in internetnih strani ter vodi knjigarnico, trgovino in igralnico z namiznimi igrami. Rojen je leta 1958 v Mariboru, po izobrazbi je gradbeni inženir.

Je filatelist, ljubiteljski fotograf in pisatelj fantazijske literature. Prve zgodbe in pesmi je objavljal že v šolskih glasilih, leta 2002 pa je izdal prvo leposlovno delo, otroški fantazijski pustolovski roman Čudovita potovanja zajca Rona v štirih delih. Kasneje je izdal dva znanstvenofantastična romana, Rheia (2007) in Svetodrev (2011), pripovedko v verzih Vilindar (2007) in zbirko spekulativnih zgodb z naslovom Na robu sveta (2016). Ima objavljenih nekaj kratkih zgodb v raznih revijah, nekatere so prevedene v hrvaščino, srbščino in angleščino ter objavljene v tujini. Ob tem je napisal in leta 1994 izdal še prvi slovenski filatelistični priročnik Čar filatelije. Napisal je še dva priročnika: Kaj moram vedeti o osebnem računalniku (1995) in Pravila za igro s kartami Remi (2009).

Piše tudi poezijo, članke in eseje. Njegove prispevke o filateliji, računalništvu, znanstveni fantastiki, mitologiji, zdravilstvu v zgodovini, denarju, finančni zgodovini, vesolju, astronomiji in drugih tematikah, najdemo v številnih časopisih in revijah (Večer, Kapital, Win.ini, Tajnica, Denar, itd.). Je urednik elektronskega fanzina Jašubeg en Jered – Novice iz Drugotnosti, sourednik publikacije, ki izhaja v okviru društva avtorjev spekulativnih umetnosti Zvezdni prah (katerega soustanovitelj in predsednik je) in sodelavec revije za spekulativno literaturo Supernova.

V okviru svoje založbe Pro-Andy se posveča izdaji esejistične in leposlovne literature. Vse od ustanovitve leta 2009 je član Rotary kluba Maribor-Park, leta 2014 in 2018 je klubu tudi predsedoval. Je prejemnik številnih priznanj, na literarnem področju pa je prejel leta 1996 na Svetovni filatelistični razstavi v Istanbulu bronasto medaljo za knjigo Čar filatelije. Za isto delo je leta 2001 dobil srebrno medaljo na Meddruštveni filatelistični razstavi Fimera v Trbovljah. Prav tako je prejemnik nagrade Drejček in trije marsovčki, ki jo podeljuje Društvo avtorjev spekulativnih umetnosti Zvezdni prah, za najboljšo fantazijsko zgodbo 2012 z naslovom Na konici grajskega stolpa.

Občina Ormož
Grossmann Fantastic Film And Wine Festival
Gradimo prihodnost skupaj
Unterhund
Mladinski center Ormož
Veseli četvrtak