Gary Sherman

Scenarist, režiser in producent Gary Sherman je eden izmed najpomembnejših in najbolj samosvojih žanrskih avtorjev. Na grozljivi kinematografiji pustil neizbrisen pečat predvsem s kultnima klasikoma Linija smrti in Mrtvi in pokopani, s katerima je premikal meje filmskega nasilja na platnu in vanju vnesel zvrhano mero izvirnosti in družbene kritičnosti.

Po študiju oblikovanja in fotografije na Illinois Institute of Technology je nekaj let snemal glasbene videospote in kratke filme, ob tem pa bil zelo aktiven v gibanju za državljanske pravice. Svoj prvi dolgometražni film, dokumentarec Legenda o Boju Diddleyu (The Legend of Bo Diddley), je posnel leta 1966. Leta 1972 je v Veliki Britanji z zvezdniško zasedbo (na čelu z Donaldom Pleasenceom in Christopherjem Leejem) posnel kultno grozljivko Linija smrti (Death Line), ki jo je Britanski filmski inštitut razglasil za najpomembnejši režiserski prvenec leta. Na drugi igrani celovečerec je bilo treba počakati devet let, a ultranasilni šoker Mrtvi in pokopani (Dead & Buried, 1981), za katerega sta scenarij prispevala scenarista Osmega potnika Ronald Shusett in Dan O’Bannon, je presegel vsa pričakovanja in se zapisal med nesmrtne klasike žanra. Sledila sta dva akcijska filma, surova kriminalka Nravstvena policija (Vice Squad, 1982) z Wingsom Hauserjem, ki je prav tako dosegla kultni status, in Išče se živ ali mrtev (Wanted: Dead or Alive, 1987) z Rutgerjem Hauerjem v glavni vlogi. K grozljivki se je vrnil z vizualno poslastico Poltergeist III (1988) in napetim trilerjem Lisa (1989), nato pa se je bolj posvetil delu za televizijo. Kljub nagovarjanju številnih oboževalcev (na čelu z oskarjevcem Guillermom del Torom) se je k grozljivki od takrat vrnil samo enkrat, z eksperimentalnim mockumentarcem 39 – film Carrola McCaina (39 - A Film by Carroll McKane, 2006).

Je tudi predavatelj študentom režije in produkcije na visokošolskih ustanovah Columbia College v Chicagu, Flashpoint Academy v Tribeci in University of Wales v Aberysthwythu. Tudi na letošnjem Grossmannu bo poleg javnega pogovora imel še posebno predavanje o vizualnih učinkih v filmu Poltergeist III, na zaključni prireditvi festivala pa bo prejel častnega hudega mačka za posebne dosežke v fantastični kinematografiji.

Gary Sherman2