Christina Lindberg

Christina Lindberg je ena najznamenitejših ikon eksploatacijskega filma 70-ih. Njena vloga enooke maščevalke v kultni klasiki Triler: krut film je navdihnila Quentina Tarantina za filma Ubila bom Billa. Še prej pa je z vlogami v seksploatacijskih filmih postala švedski seks simbol številka ena.

Od leta 1970 je v dobrem desetletju nastopila v 23 filmih, od skandinavske erotike (Maid in Sweden, Exponerad), nemških seks komedij (Schulmädchen-Report 4, Was Schulmädchen verschweigen) in sodelovanja s priznanim ameriškim seksploatacijskim auterjem Joejem Sarnom (Every Afternoon, Young Playthings) do kultne pinku eiga ekstravagance Sex and Fury Norifumija Suzukija. Najbolj izstopajoč je prav gotovo Triler: krut film, popolnoma edinstvena zmes arthouse estetike, seksploatacije in šokantnega nasilja, v katerem Lindberghova zablesti v polnem sijaju in upodobi eno najkultnejših junakinj žanrskega filma.

V osemdesetih se je posvetila novinarstvu in danes je urednica revije o letalstvu Flygrevyn, ukvarja pa se tudi z okoljskim aktivizmom. Potem ko je leta 2000 reprizirala vlogo iz Trilerja v komediji Sex, Lies and Video Violence in leta 2009 nastopila v kratkem filmu No Come Down, bo na letošnjem festivalu predstavila nov film, grozljivko Črni krog, ki jo je režiral Adrián García Bogliano, dobitnik hudega mačka na Grossmannu 2016 za Scherzo Diabolico.