Javni pogovor z Mikico Ivanovićem in Dušanom Kastelicem

mikica ivanovic strip

Miodrag Mikica Ivanović je prve stripovske table naredil leta 1975, leta 1979 pa je s svojimi deli sodeloval na natečaju "Dečijih novina" iz Gornjega Milanovca. Že dve leti kasneje je ustvaril prvi kratki strip za Stripoteko. Strip "Dude", ki ga je narisal po scenariju Dušana Vukojeva, je odkupil novosadski Forum, vendar ga ni objavil. Leta 1982 začne z risanjem licenčnega stripa "Veliki Blek" za Dnevnik iz Novega Sada. Ustvaril je enajst epizod, od tega je devet bilo objavljenih, dve pa sta izgubljeni in neobjavljeni zaradi razpada SFRJ in situacije, ki je takrat nastala. Paralelno z "Velikim Blekom" je ustvarjal tudi kratke vestern zgodbe kot dodatni strip v legendarnih edicijah “Zlatna serija" in "Lunov Magnus Strip". Za ti dve ediciji je narisal več kot sto naslovnic. Za "Dnevnik" je delal na stripu "Pobesneli Max". Od leta 1986 je poleg tega pričel z delom na tedaj priljubljenem stripu "Nindža" za "Dečje Novine", ki je izhajal v "Eks almanahu". Ustvaril je več kot 25 epizod tega stripa, poleg tega pa tudi obilo naslovnic za taisto strip revijo. Na osnovi dotedanjega dela leta 1989 dobi priložnost za delo na licenčnem stripu "Tarzan" za novosadski "Forum/Marketprint". Konec osemdesetih let prejšnjega stoletja je delal tudi na horror stripih za nemško tržišče. Leta 1994 je ustvarjal novega junaka za "Politikin Zabavnik", vendar to delo ni bilo nikoli objavljeno.

Poleg stripov je v tem obdobju objavljal veliko karikatur v "Politiki ekspres" in časopisih "Danas", "Intervju" in "Jež". Za "Politikin Zabavnik" je ustvarjal domačega "Konana", za "Mali zabavnik" pa "Aladina". Na mednarodnem natečaju avtorske strip zgodbe v Velesu v Makedoniji so ga nagradili s prvo nagrado.

Pri beograjski založbi "Forma B" so izšli trije integralni albumi s skupaj devetimi epizodami "Velikega Bleka", ki jih je podpisal Ivanović. Leta 2020 je za latinično izdajo stripa "Gorski vijenac", napravljenem po Njegoševem književnem delu, Ivanović s tušem obdelal risbo Geze Šeteta in narisal naslovnico za to izdajo.

 

Dusan Kastelic kralj Matjaz1

Dušan Kastelic se je rodil leta 1964 v Trbovljah. Zgodaj je pokazal zanimanje za risanje in pripovedovanje zgodb. Že kot srednješolec je objavljal stripe v Jugoslovanskih mladinskih revijah. Kot študent Pedagoške akademije pa se je že preživljal kot ilustrator. Po končanem študiju se je v rodnih Trbovljah zaposlil kot učitelj, nato pa je nekaj let bil zaposlen kot grafični oblikovalec. Ker pa ga je pripovedovanje zgodb skozi sliko vedno bolj zanimalo, se je leta 1992 posvetil stripu in ilustracijam. Objavljal je predvsem v reviji Mladina in mladinskem revialnem tisku. V Mladini konec osemdesetih objavi dva odmevna daljša stripa “Partizani” in “Afera JBTZ”.

Ob prelomu tisočletja ga začnejo vedno bolj zanimati novi mediji ter animirani film, zato je ustanovil Inštitut za animacijo Bugbrain, kjer s sodelavci ustvarja avtorske animirane filme in računalniške igre. Je eden pionirjev računališke 3D animacije. Njegove filme, kot so Celica, Perkmandeljc in Čikorja an’ kafe so predvajali na več kot 300 festivalih po svetu. Za svoje delo je prejel preko 100 nagrad in priznanj doma in v tujini. Leta 2019 je prejel nagrado Prešernovega sklada. Zadnja leta poučuje računalniško animacijo na Akademiji umetnosti v Novi Gorici.

 

 

Plakat2022
Gosti

28. 10. 2022, 20:00
Unterhund

Občina Ormož
Grossmann Fantastic Film And Wine Festival
Gradimo prihodnost skupaj
Unterhund
Mladinski center Ormož
Veseli četvrtak